Objavio/la / srijeda, 21. listopada 2015.

Paradajz juha na moj način!

Danas s vama želim podijeliti recept za brzinsku juhu od paradajza. Dobila sam ga prije godinu dana i od tada ga stalno mijenjam, a meni najdražu verziju ću podijeliti s vama. 

ps. ako imate neki prijedlog što promijeniti, ili probati - slobodno mi pišite :D


Sastojci
1 tetrapak ili pola boce paradajza 
1 kapula
malo maslinovog ulja (može i obično)
2 jušne žlice glatkog brašna
0.75 l vode (ovo ovisi o gustoći koju želite)
2 srednje mrkve
1,5 svjetlo zelena paprika (možete kombinirati i druge vrste paprike, ali ova svjetlija daje poseban okus)
pola šalice tijesta za juhu (ovisno o gustoći)
lovorov list (2,3 kom.)
sol, papar, crvena paprika, vegeta (svi začini po želji)

Priprema
U posudi napravite laganu zapršku (od brašna i ulja:D) te joj dodajte kapulu narezanu na manje komade (ne moraju biti sitne kockice jer ćemo kasnije sve izmiksati). Zatim dodajte komadiće mrkve, papriku i lovor i malo vode-da to sve prekrije. To se kuha nekih 15 min, te prema potrebi podlijete sa vodom-da se ne zalijepi na dnu i da nije pregusto. Ali pazite da ne dodajete puno više od gore navedene količine, jer dodajemo i paradajz pa da ne bude prerijetko.
Zatim dodajete paradajz i začine i kuhate još nekih desetak minuta. Nakon toga sve izmiksajte sa štapnim mikserom i ponovo stavite na laganu vatru (vatra cijelo vrijeme mora biti lagana inače će vam se sve zalijepiti za dno posude). U ovoj fazi isprobajte juhu i ako joj fali neki začin slobodno dodajte. I nakon toga, ako želite, dodajte joj tijesto za juhu.
 I to je to, brza, fina i jednostavna juha je gotova!


Savjeti
*Juhu možete začiniti prema želji, može bez vegete (jer ima dosta povrća u samoj juhi), možete dodati jednu malu ljutu papričicu ili pola. Ako vam se ne sviđa ideja sa zaprškom možda možete dodati pola krumpria-ali za to nisam sto posto sigurna (nisam stručnjak u kuhinji) - jer u originalu ide zaprška. Također, možete je napraviti rjeđu ili gustu-kao krem juhu, dodati vrhnje za kuhanje, svježi paradajz, ma sve što vam se čini ukusno - jednostavno se poigrajte sa sastojcima, ja je svaki puta radim na drugačiji način i kombiniram sastojke ovisno o tome što imam u frižideru.
**Ja prije miksanja procijedim juhu u jednu posebnu posudu i onda odvojim koštice i lovor, koji vratim u juhu, dodam malo juhe u to povrće i miksam-pa tu smjesu, tj. povrće polako dodajem nazad u juhu. Nekad dodam sve, a nekad samo dio - ovisno kakvu gustoću želim, a ako je jako gusta ne dodajem tijesto za juhu.

*****
Nadam se da će vam se ova juha svidjeti isto koliko i meni i želim vam dobar tek! Pusa do idućeg posta :***


Tags : , , , , ,

Nema komentara:

Objavi komentar